KSGWK: W obronie mediów górniczych

Kwi 27, 2024

W reakcji na doniesienia o planach likwidacji tygodnika Trybuna Górnicza oraz ograniczenia funkcjonowania portalu górniczego netTG.pl, Rada Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" wyraziła swój sprzeciw wobec takich działań. Przyjęte stanowisko przesłano na ręce minister przemysłu pani Marzeny Czarneckiej i ministra aktywów państwowych Borysa Budki.

Niepokojące informacje na temat odstąpienia spółek węglowych od finansowania obydwu tytułów dotarły do KSGWK kilkanaście dni temu.

Autorzy przyjętego stanowiska zwrócili uwagę, że tygodnik Trybuna Górnicza "od 1994 roku stanowi jedyne medium drukowane, w którym przedstawiciele polskiego sektora wydobywczego - pracodawcy, związkowcy i pracownicy - mogą znaleźć bieżącą informację na temat branży".

- Zatrudnieni tam od lat dziennikarze z dużym doświadczeniem i wiedzą merytoryczną stanowią gwarancję jakości publikowanych tekstów. Specyfika pracy górniczej sprawia natomiast, iż podczas drogi do pracy, zwłaszcza pod ziemią, prasa drukowana stanowi jedyne źródło, z którego pracownik może w wygodny sposób czerpać wiedzę na temat bieżących problemów dotyczących jego zawodu - podkreślili.

Wskazali też na rolę portalu górniczego netTG.pl.

- Jest on obecnie jedyną dużą platformą komunikacyjną, gdzie toczą się specjalistyczne dyskusje dotyczące kwestii z obszarów technologii i innowacyjności, od których zależy przyszłość i dobra kondycja przedsiębiorstw górniczych - stwierdzili.

Zdaniem KSGWK, "rezygnacja ze wsparcia finansowego udzielanego przez spółki węglowe Wydawnictwu Gospodarczemu Sp. z o.o., będącemu wydawcą obydwu mediów, ograniczy dostęp do newralgicznej informacji wielotysięcznej rzeszy osób, jaką są górnicy i ich rodziny", a także "uniemożliwi kreowanie pozytywnego wizerunku górnictwa oraz tradycji z nim związanych w szerokim ogóle społeczeństwa".

- Mając na uwadze daleko idące negatywne skutki likwidacji wspomnianych tytułów dla społeczności górniczej, stanowczo domagamy się gwarancji dla ich dalszego istnienia - oświadczyli członkowie Rady Sekcji.