Szósty postulat MKPS

Sty 14, 2013

Związkowcy z organizacji tworzących Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy (MKPS) poszerzyli listę postulatów, które powinien zrealizować rząd, aby złagodzić skutki kryzysu na Śląsku. Podczas spotkania w siedzibie śląsko-dąbrowskiej "Solidarności" dopisali żądanie "zaprzestania likwidacji szkół i zaprzestania przerzucania finansowania szkolnictwa publicznego na samorządy". Ignorowanie postulatów Komitetu przez rządzących jest jedną z przyczyn planowanego na luty strajku generalnego.

Do tej pory przedstawiciele związków zawodowych tworzących MKPS mówili o pięciu postulatach: stworzeniu osłonowego systemu regulacji finansowych oraz ulg podatkowych dla przedsiębiorstw utrzymujących zatrudnienie w okresie niezawinionego przestoju produkcyjnego, wprowadzeniu systemu rekompensat dla przedsiębiorstw objętych skutkami Pakietu Klimatycznego, ograniczeniu stosowania tzw. umów śmieciowych, likwidacji centralnie zarządzanego Narodowego Funduszu Zdrowia oraz o utrzymaniu rozwiązań emerytalnych, przysługujących pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnych i szczególnym charakterze. Sformułowany dziś szósty postulat stanowi odpowiedź na nieprzemyślaną politykę obciążania samorządów kosztami utrzymywania szkół, co skutkuje likwidacją wielu jednostek oświatowych, a więc miejsc pracy, ograniczając przy tym powszechny dostęp do edukacji.

Przewodniczący Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ "Solidarność" Dominik Kolorz potwierdził informacje o zaproszeniu skierowanym do związkowców przez wicepremiera i ministra gospodarki Janusza Piechocińskiego. Spotkanie Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno-Strajkowego z wiceszefem gabinetu miałoby się odbyć 30 stycznia w Katowicach. Lider śląsko-dąbrowskiej "S" wyraził nadzieję, że rozmowy będą pierwszym krokiem we właściwym kierunku. - Właściwy kierunek to oczywiście dążenie do realizacji naszych postulatów - zaznaczył.

Szefowie największych organizacji związkowych w regionie ustalili termin referendów dla pracowników branż, które jeszcze nie głosowały: od 15 stycznia głosować będą pracownicy zakładów, które nie należą do żadnej z "wielkich" branż, np. jednostek samorządowych, 21 stycznia rozpocznie się referendum w przemyśle motoryzacyjnym i oświacie, 28 stycznia - w śląsko-dąbrowskich przedsiębiorstwach komunikacji miejskiej, Tramwajach Śląskich oraz służbie zdrowia, a 11 lutego - w zakładach zaplecza górnictwa. Termin zakończenia całej akcji referendalnej wyznaczono na 20 lutego.