KW: Podsumowali realizację wskaźnika

Paź 14, 2011

W Katowicach obradowała Rada kompanijnej "Solidarności". Podczas wtorkowego zebrania związkowcy dyskutowali o realizacji 3 procent wskaźnika wzrostu wynagrodzeń, bonach żywnościowych i nowej formie wydawania deputatu węglowego dla pracowników centrali Kompanii Węglowej SA (KW) oraz centrów wydobywczych, a przewodniczący Jarosław Grzesik podsumował ubiegłotygodniowe spotkanie Zespołu Trójstronnego do spraw Bezpieczeństwa Socjalnego Górników.

Część wspomnianych 3 procent wskaźnika wynikających z tegorocznego porozumienia płacowego udało się już rozdysponować w postaci wrześniowej premii jednorazowej. Jak informuje jeden z uczestników zebrania, reszta tych pieniędzy może zostać wypłacona w grudniu lub styczniu, a forma wypłaty będzie zależeć od dyrekcji poszczególnych kopalń.

Do końca roku powinna też zostać wypłacona wartość bonów żywnościowych, o ile bony nie zostały wydane wcześniej.

Zmiany w formie wydawania deputatu węglowego mają dotyczyć wyłącznie pracowników centrali KW i centrów wydobywczych. Będą oni mogli odbierać deputat w naturze, a nie wyłącznie w formie pieniężnej, jak było do tej pory.

Aktualna pozostaje sprawa zmian organizacyjnych w Kompanii. Jeszcze w tym miesiącu Zarząd Spółki ma przedstawić Radzie Pracowników KW szczegóły związane z reorganizacją, chodzi tutaj przede wszystkim o spodziewaną likwidację centrów wydobywczych.

Przewodniczący kompanijnej "S" przedstawił przebieg spotkania Zespołu Trójstronnego do spraw Bezpieczeństwa Socjalnego Górników. Omawiane były kwestie związane z zabezpieczeniem spółek węglowych pozostających w ręku Skarbu Państwa przed całkowitą prywatyzacją. Górnicza "Solidarność" nie zmieniła stanowiska i dopuszcza ewentualną prywatyzację wyłącznie przez giełdę, po uzyskaniu zgody pracowników w drodze referendum.