Honorowi górnicy z "Sobieskiego"

Mar 05, 2012

W ubiegły piątek, 2 marca, Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" ZG "Sobieski" zorganizowała akcję krwiodawczą dla pracowników kopalni. Na placu przed szybem "Piłsudski" zaparkował specjalny ambulans z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Ostatecznie udało się zebrać 22 litry krwi od 44 honorowych dawców, choć chętnych (a niedopuszczonych ze względów zdrowotnych) było 65. Podobne akcje będą się teraz odbywać regularnie, co dwa miesiące.

Akcje oddawania krwi przez górników odbywały się dotąd spontanicznie, dwa lub trzy razy w roku. Teraz rzecz postanowiono uporządkować i powołać Klub Honorowych Dawców Krwi przy ZG "Sobieski". Kierownictwo Klubu utworzyli sami pracownicy jaworznickiej kopalni, a na jego czele stanął Dariusz Piechowicz, wiceprzewodniczący zakładowej "S".

- Zachęcamy wszystkich pracowników ZG "Sobieski", którzy oddają krew, aby zgłaszali się do biura NSZZ "Solidarność" na szybie "Piłsudski" i zgłaszali ten fakt - namawia świeżo upieczony prezes. - Korzystając z okazji, chcielibyśmy podziękować dyrekcji ZG "Sobieski" za udostępnienie parkingu przed szybem "Piłsudski" oraz zabezpieczenie akcji, a szczególne podziękowania kierujemy oczywiście do tych, którzy zdecydowali się na oddanie krwi. Wszystkim serdeczne "Bóg zapłać" - dodaje.

Kolejną akcję krwiodawczą w Jaworznie zaplanowano na 11 maja.