A jednak referendum. Fiasko mediacji w JSW

Maj 30, 2012

Mediacje pomiędzy stroną związkową a Zarządem Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) w drugim ze sporów zbiorowych zakończyły się niepowodzeniem. Kierownictwo JSW nie zgodziło się na siedmioprocentową podwyżkę stawek płacy zasadniczej. Związkowcy liczyli na konstruktywny przebieg rozmów, choć stronom nie udało się porozumieć odnośnie nowych wzorów umów o pracę, co stanowi przedmiot osobnego sporu. Koniec mediacji oznacza, że w Spółce odbędzie się referendum strajkowe.

Fiasko mediacji w sprawie sporu dotyczącego nowych wzorów umów o pracę nastąpiło wraz z brakiem zgody Zarządu na poddanie umów pod arbitraż autorytetów w dziedzinie prawa pracy lub tzw. arbitraż społeczny przy Sądzie Wojewódzkim w Katowicach. O niezgodności z prawem nowych uregulowań, które odbierają przyjmowanym pracownikom uprawnienia wynikające z Karty Górnika w pierwszych latach pracy, wypowiedziała się wcześniej Państwowa Inspekcja Pracy, jednak kierownictwo JSW zignorowało opinię tej instytucji.

Pracodawca poinformował też stronę związkową, że nie zgadza się na postulowany przez związkowców wzrost stawek płacy zasadniczej o siedem procent. W zamian proponuje, a raczej - biorąc pod uwagę dotychczasowy przebieg rozmów - chce narzucić jastrzębskim górnikom system oparty na premiach: motywacyjnej i zadaniowej. Premiowanie pracowników za ewentualną realizację nierealnych, zawyżonych założeń wydobywczych to krok do obniżenia wynagrodzeń, czemu zdecydowanie sprzeciwiają się związkowcy.