W Holdingu wrze. Górnicy przejdą ulicami Katowic

Lut 16, 2011

W Katowickim Holdingu Węglowym (KHW) coraz goręcej. Ujemne temperatury nie odstraszają górników, którzy w piątek zaprotestują na ulicach Katowic przeciwko poczynaniom Zarządu KHW. Będą domagać się m.in. wypłaty zagwarantowanej w Holdingowej Umowie Zbiorowej czternastej pensji i rezygnacji z planów zmniejszenia zatrudnienia. Początek manifestacji o godz. 9. przed siedzibą KHW.

Z inicjatywą protestu wystąpiło dziewięć organizacji związkowych z obydwu ruchów kopalni "Wujek" ("Wujek" i "Śląsk"), w tym struktury zakładowe NSZZ "Solidarność". W katowickiej kopalni sztab protestacyjno-strajkowy został powołany już 1 lutego. Związkowcy z "Wujka" zaapelowali wówczas o powołanie centralnego sztabu na poziomie Holdingu i w poszczególnych kopalniach.

Jak dotąd, sztaby protestacyjne powstały w KWK "Mysłowice-Wesoła", KWK "Murcki-Staszic" i KWK "Wujek". W pierwszej z wymienionych kopalń zakładowy sztab utworzyło sześć organizacji związkowych, wśród nich NSZZ "Solidarność" z ruchu "Mysłowice".

Manifestanci zbiorą się w najbliższy piątek o godz. 9. przed katowicką siedzibą Holdingu przy ulicy Damrota, a następnie przejdą w kierunku Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego. Tam około godz. 11. planowane jest zakończenie akcji.