Wojtków: Strajk jest legalny, decyzję górników należy uszanować

Kwi 18, 2011

Wiceprezes Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) Artur Wojtków solidaryzuje się ze strajkującymi górnikami. W liście skierowanym do załóg jastrzębskich kopalń twierdzi, że strajk jest legalny, a wynik referendum sprzed dwóch tygodni należy przyjąć z szacunkiem jako wyraz społecznego niezadowolenia z braku podwyżek wynagrodzeń. Ze swojej strony zapowiada starania na rzecz doprowadzenia do rozmów, których efekt usatysfakcjonuje górników.

W godzinach popołudniowych Artur Wojtków spotkał się z przedstawicielami Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjno-Strajkowego JSW SA, przekazując związkowcom obietnice zawarte w treści listu. Poinformował też, że 28 kwietnia odbędzie się zebranie Rady Nadzorczej JSW poświęcone aktualnej sytuacji w Spółce, w którym udział weźmie strona społeczna.

Artur Wojtków, od sierpnia 2009 roku członek Zarządu z wyboru załogi, jest jedynym przedstawicielem kierownictwa Spółki, który zdecydował się na spotkanie z protestującymi. Pozostali wiceprezesi oraz prezes JSW Jarosław Zagórowski nadal są nieuchwytni. Jak wynika z wiedzy posiadanej przez związkowców, przebywają w Warszawie na kursie z zakresu wizerunku medialnego obejmującego m.in. ćwiczenie umiejętności występowania w telewizji i skutecznej prezentacji kwestii związanych z prywatyzacją JSW.