JSW: Jest nadzieja na dialog. Blokada wysyłki węgla zawieszona?

Kwi 22, 2011

Po rozmowach przeprowadzonych podczas czwartkowego zebrania Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego (WKDS) w Katowicach jastrzębscy związkowcy gotowi są zawiesić planowaną na najbliższy wtorek blokadę wysyłki węgla z kopalń. Wszystko zależy od tego, czy na kolejne zebranie WKDS przybędą przedstawiciele resortów gospodarki i skarbu, aby porozmawiać o sytuacji w JSW. Zmiana postawy związkowców to efekt apelu wojewody śląskiego Zygmunta Łukaszczyka o powstrzymanie się od radykalnych działań.

W odpowiedzi na wezwanie wojewody Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy JSW SA zgodził się na rozmowy, o ile przybędą na nie przedstawiciele ministerstw gospodarki i skarbu. Do rozmów miałoby dojść podczas zaplanowanego na wtorek kolejnego zebrania WKDS.

Potwierdzenie obecności reprezentantów rządu we wtorkowym zebraniu WKDS ma nadejść w piątek około godziny 12.

Górnicy z JSW domagają się 10-procentowych podwyżek i sprzeciwiają się formie, w jakiej rząd premiera Donalda Tuska chce sprywatyzować Spółkę.