netTG.pl: "Nie" dla tego Pakietu Klimatycznego

Cze 29, 2011

Związany z Trybuną Górniczą portal netTG.pl rozpoczął akcję elektronicznej zbiórki podpisów pod deklaracją sprzeciwu wobec unijnego Pakietu Klimatycznego. Teraz każdy użytkownik komputera może powiedzieć "nie" pomysłowi Komisji Europejskiej, którego wejście w życie oznaczać będzie likwidację kilkuset tysięcy miejsc pracy i 30-procentowy wzrost cen za ciepło już w 2013 roku. W serwisie uruchomionym przez netTG.pl można też znaleźć informacje o samym Pakiecie, opinie oraz komentarze.

Pomysł portalu netTG.pl uzupełnia się z prowadzoną od kilku lat kampanią górniczej "Solidarności", która jako pierwsza sprzeciwiła się Pakietowi Klimatycznemu i wezwała rząd do podjęcia próby renegocjacji warunków w nim zapisanych lub doprowadzenia do całkowitej rezygnacji Brukseli z realizacji szkodliwych dla państw Unii Europejskiej zapisów.

Ostatnim głosem sprzeciwu największej branżowej organizacji związkowej wobec Pakietu jest stanowisko przyjęte 21 czerwca przez Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność". Czytamy w nim m.in.: - Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" apeluje do Rządu RP o natychmiastowe podjęcie działań celem weryfikacji lub odrzucenia pakietu klimatyczno-energetycznego i niezwłocznego zamrożenia jego wdrażania. Biorąc pod uwagę nieskuteczność obecnej polityki klimatycznej, co potwierdzają wątpliwości naukowców, co do rzeczywistego wpływu człowieka na ocieplenie klimatu oraz pięcioprocentowy wzrost ogólnej emisji CO2 w ostatnim okresie, pakiet należy zweryfikować lub odrzucić w całości. Spodziewane skutki wdrożenia pakietu to pogłębienie sfery ubóstwa w Polsce spowodowane znacznym wzrostem kosztów energii elektrycznej i cieplnej, obniżenie dynamiki wzrostu PKB o ok. 1 - 3 % rocznie, co zagrozi osiągnięciu unijnego celu wyrównywania nierówności cywilizacyjnych oraz znaczące redukcje zatrudnienia, spowodowane likwidacją niektórych gałęzi przemysłu, a także znaczne pogorszenie konkurencyjności gospodarki.

Zachęcamy do regularnych odwiedzin serwisu "Nie" dla tego Pakietu Klimatycznego.