W podzięce za beatyfikację

Paź 11, 2010

W Suchowoli odbyły się uroczystości dziękczynne za beatyfikację kapelana "Solidarności" księdza Jerzego Popiełuszkę z udziałem przedstawicieli górniczej "S". Po mszy świętej w suchowolskim Parku Miejskim nastąpiło odsłonięcie pomnika błogosławionego, który pochodził z sąsiadującej z Suchowolą wsi Okopy. Ostatnim akcentem ubiegłej niedzieli było niezwykłe spotkanie górników z mamą księdza Popiełuszki, która przyjęła gości ze Śląska w rodzinnym domu.

Mszy świętej w suchowolskim kościele pw. św. Piotra i Pawła przewodniczył arcybiskup metropolita białostocki Edward Ozorowski. Wśród składających dary ołtarza znaleźli się reprezentujący górniczą "S" górnicy z Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Knurów-Szczygłowice" Ruch "Knurów". Po zakończeniu mszy dokonano intronizacji relikwii księdza Jerzego Popiełuszki, a więc umieszczenia ich na honorowym miejscu w kościele, przed obrazem przedstawiającym wizerunek nowego błogosławionego.

Drugim kulminacyjnym punktem uroczystości było odsłonięcie pomnika kapelana "Solidarności" autorstwa Marka Karpa. Monument stanął na suchowolskim rynku, tuż pod słynnym Łukiem Papieskim - fragmentem ołtarza, który w 1991 roku służył papieżowi Janowi Pawłowi II podczas mszy świętej odprawionej na białostockim lotnisku.

Na koniec reprezentujących górniczą "Solidarność" górników z Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Knurów-Szczygłowice" Ruch "Knurów" spotkała miła niespodzianka: dzięki zabiegom przewodniczącej lokalnego oddziału Akcji Katolickiej udało się zorganizować krótkie spotkanie z Marianną Popiełuszko. Mama księdza Jerzego w niezwykle błyskotliwy i dowcipny sposób odpowiadała na pytania górników, co wprawiało w zdumienie świadków spotkania, a jej wiedza o podstawach wiary katolickiej prawdopodobnie przewyższała wiedzę wszystkich pozostałych uczestników spotkania.