Po spotkaniu z wicepremierem. Czas na dyskusję o strategii

Lut 24, 2014

Związkowcy z reprezentującego sektor paliwowo-energetyczny Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ "Solidarność" spotkali się z wicepremierem i ministrem gospodarki Januszem Piechocińskim. Rozmowy były konsekwencją umowy sprzed kilku miesięcy. Uzgodniono powstanie trójstronnego zespołu, który zajmie się szeroko pojętymi problemami sektora, a w pierwszej kolejności - przygotowaniem założeń do nowej strategii dla górnictwa i tzw. ustawy branżowej.

Spotkanie o charakterze roboczym odbyło się w katowickiej siedzibie śląsko-dąbrowskiej "Solidarności".

Najważniejszym ustaleniem wynikającym ze spotkania jest zapowiedź powołania zespołu trójstronnego z udziałem przedstawicieli Ministerstwa Gospodarki, pracodawców i związków zawodowych. Miałby się on zebrać w przeciągu kilku tygodni.

- Chcemy rozpocząć dyskusję na temat treści nowej strategii dla górnictwa węgla kamiennego i ustawy "górniczej". Obydwa dokumenty wygasają w 2015 roku. To ostatni dzwonek, by przygotować ich nowe wersje w brzmieniu satysfakcjonującym całe środowisko górnicze - mówi przewodniczący górniczej "Solidarności" Jarosław Grzesik, uczestnik spotkania.

Kolejnym tematem były problemy wynikające z wdrażania polityki klimatycznej Unii Europejskiej.

- Pan premier przedstawił nam zamierzenia Ministerstwa Gospodarki co do kwestii takich jak próby zaostrzenia unijnego Pakietu Klimatycznego i funkcjonowanie przedsiębiorstw energochłonnych przy obecnych regulacjach emisji tzw. gazów cieplarnianych - relacjonuje Jarosław Grzesik, podkreślając zarazem, że w tych sprawach stanowiska stron okazały się zbieżne.

Poruszano również kwestie mniej "strategiczne", ale istotne z punktu widzenia pracowników konkretnych spółek węglowych. Dłuższy czas dyskutowano o trudnej sytuacji w największej z nich - Kompanii Węglowej SA. Strona związkowa zwracała uwagę na brak dialogu społecznego w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) od momentu, gdy prezesem Zarządu JSW został Jarosław Zagórowski. Tutaj uzgodniono, że problemy spółek zostaną omówione podczas odrębnych spotkań z udziałem związkowców, pracodawców i przedstawicieli Ministerstwa Gospodarki.