"Przyjaźń": Koniec sporu, jest porozumienie

Mar 10, 2014

Związkowcy z koksowni "Przyjaźń" podpisali porozumienie z Zarządem JSW Koks SA, które kończy trwający od ponad dwóch miesięcy spór zbiorowy. Ustalono, że odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych w roku 2014 zostanie powiększony o 3 tysiące złotych brutto na każdego pracownika. Ponadto koksownicy otrzymają dodatek z tytułu Dnia Koksownika w kwocie 1900 zł, dodatek wigilijny w takiej samej wysokości oraz 900-złotową nagrodę jednorazową, płatną 1 lipca br.

Strony zobowiązały się do wypracowania ustaleń płacowych na rok 2014 oraz założeń Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla pracowników JSW Koks SA w terminie nie przekraczającym 16 maja br., a pracodawca obiecał, że do tego dnia nie wypowie układu zbiorowego z 16 marca 2005 roku. Przypomnijmy, że konieczność wypracowania nowego układu wiąże się z połączeniem należących do Grupy Kapitałowej JSW Koksowni "Przyjaźń" SA i Kombinatu Koksochemicznego "Zabrze" SA w nową spółkę JSW Koks SA, co nastąpiło 2 stycznia br.

W osobnym punkcie Zarząd JSW Koks SA zapewnił, że nie planuje działań związanych z pogorszeniem warunków pracy i płacy oraz wypowiadaniem umów o pracę z przyczyn zawinionych wyłącznie przez pracodawcę, z wyłączeniem programu dobrowolnych odejść. Zadeklarował również, że funkcjonowanie instytucji takich jak Międzyzakładowa Kasa Zapomogowo-Pożyczkowa, Rada Pracowników i Społeczna Inspekcja Pracy będzie możliwe na zasadach nie gorszych, niż obowiązujące w "Przyjaźni" i Kombinacie Koksochemicznym "Zabrze" przed połączeniem w jeden organizm.

Spór zbiorowy w dąbrowskiej koksowni trwał od 30 grudnia ub.r. U jego podstaw leżały związkowe obawy o utrzymanie zapisów układu zbiorowego dla pracowników Koksowni "Przyjaźń" SA po połączeniu z Kombinatem, gdzie obowiązują zupełnie inne regulacje. Zawarcie porozumienia pozwoli zainicjować rozmowy na temat nowego układu bez ryzyka wypowiedzenia przez pracodawcę starego układu, co skutkowałoby natychmiastową utratą wielu uprawnień przez koksowników z Dąbrowy Górniczej.