"Kazimierz-Juliusz": Podziemny protest górników

Lip 10, 2014

- 52 górników pozostało na dole po zakończeniu pracy, protestując przeciwko planowanej likwidacji KWK "Kazimierz-Juliusz" - poinformował lider tamtejszej "Solidarności" Grzegorz Sułkowski. Na godzinę 6.30 zaplanowano pilne spotkanie strony związkowej z przedstawicielami pracodawcy. O wyniku rozmów dotyczących przyszłości kopalni napiszemy w naszym serwisie.

Oprócz wstrzymania przygotowań do likwidacji zlokalizowanej w Sosnowcu ostatniej zagłębiowskiej kopalni, pracownicy żądają terminowej wypłaty wynagrodzeń i cofnięcia decyzji o nieprzedłużeniu umów o pracę na czas określony 29 osobom.

- Gdyby się okazało, że górnicy nie otrzymali na czas wypłaty za miesiąc czerwiec, a przypominam, że termin wypłaty wynagrodzeń mija 10 lipca, załoga jest gotowa na strajk. Do akcji może dojść już w piątek - zapowiedział Sułkowski.

We wtorek związkowcy przeprowadzili masówki informacyjne, podczas których informowali załogę o trudnej sytuacji zakładu i planach jego likwidacji.

KWK "Kazimierz-Juliusz" zatrudnia ponad 1000 pracowników, będąc samodzielną spółką z ograniczoną odpowiedzialnością w ramach Katowickiego Holdingu Węglowego SA.