Górnicza "S": Dodać spółki węglowe do listy firm strategicznych

Sie 12, 2014

Sekcja Krajowa Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" wyraziła zaskoczenie, że na opublikowanej przez rząd liście podmiotów o strategicznym znaczeniu dla polskiej gospodarki nie znalazła się żadna spółka węglowa. W piśmie skierowanym do premiera związkowcy wyrazili nadzieję, że to efekt niedopatrzenia, a nie element świadomej polityki rządu wobec górnictwa węgla kamiennego w Polsce, domagając się zarazem umieszczenia tam również firm z ich sektora.

- To dla nas ogromne i przykre zaskoczenie, że wśród dwudziestu dwu firm, które stanowić mają o bezpieczeństwie ekonomicznym i energetycznym państwa, pominięto podmioty z naszego sektora. Rząd od miesięcy przekonuje nas i publicznie głosi, że węgiel kamienny pozostaje strategicznym surowcem dla polskiej gospodarki. Brak spółek węglowych na liście podmiotów strategicznych stawia pod znakiem zapytania prawdziwość tych rządowych deklaracji - komentuje Jarosław Grzesik, przewodniczący górniczej "S".

W ubiegłym tygodniu Centrum Informacyjne Rządu podało sporządzony przez Ministerstwo Skarbu Państwa wykaz podmiotów o znaczeniu strategicznym. Na liście nie ma ani jednej firmy z sektora górnictwa węgla kamiennego. W wykazie podmiotów strategicznych znalazły się: Agencja Rozwoju Przemysłu, Bank Gospodarstwa Krajowego, Grupa Azoty, Grupa Lotos, KGHM Polska Miedź, PGE Polska Grupa Energetyczna, Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych, Polska Grupa Zbrojeniowa, Polski Koncern Naftowy Orlen, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, Polskie Inwestycje Rozwojowe, Polskie Radio, Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski, Powszechny Zakład Ubezpieczeń, Przedsiębiorstwo Eksploatacji Rurociągów Naftowych Przyjaźń, Przedsiębiorstwo Przeładunku Paliw Płynnych Naftoport, Tauron Polska Energia, Telewizja Polska, Totalizator Sportowy, Zarząd Morskich Portów Szczecin i Świnoujście, Zarząd Morskiego Portu Gdańsk oraz Zarząd Morskiego Portu Gdynia.

- Mając nadzieję, że brak spółek węglowych na liście firm strategicznych jest jedynie niedopatrzeniem, a nie elementem świadomej polityki rządu wobec sektora węglowego w Polsce, Sekcja Krajowa Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" domaga się natychmiastowej naprawy tego uchybienia i umieszczenia na przedmiotowym wykazie spółek wydobywających węgiel kamienny - czytamy w liście wysłanym 11 sierpnia przez największą branżową organizację związkową do premiera.