Lidl: Kolejna akcja "S" w obronie zwolnionych związkowców

Sie 19, 2014

Ruszyła kolejna kampania w obronie przewodniczącej Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" Lidl Polska Justyny Chrapowicz i jej zastępcy Artura Szuszkiewicza, którym w grudniu 2013 roku pracodawca wręczył wypowiedzenia. Zdaniem "S" było to postępowanie bezprawne, jednak apele o przywrócenie do pracy obydwojga zwolnionych pozostają bez odpowiedzi. Nowa akcja polega na składaniu deklaracji wsparcia drogą internetową. Przyłączyło się do niej już niemal 10 tysięcy osób.

NSZZ "Solidarność" jest oficjalnym partnerem akcji, którą poparła zrzeszająca ponad 900 związków zawodowych ze 140 państw świata organizacja UNI Global Union.

Poparcia bezprawnie zwolnionym można udzielić, wpisując swoje imię, adres e-mail i nazwę związku zawodowego do kwestionariusza umieszczonego na dedykowanej podstronie serwisu LabourStart Campaigns. Kolejną pozycją do wyboru jest nasz kraj pochodzenia. Jeśli nie chcemy otrzymywać informacji o innych akcjach tego typu, koniecznie odznaczmy "haczyk" obok komunikatu "Jeżeli chcesz otrzymywać powiadomienia o prowadzonych akcjach...". W przeciwnym razie system przekaże nasz adres e-mail do bazy, skąd potem będą do nas trafiać powiadomienia. Na koniec należy potwierdzić wszystkie dane, wpisując wytłuszczony numer ("Enter the number...") do okienka umieszczonego poniżej i kliknąć w pole "Wyślij wiadomość".

Sytuacja NSZZ "Solidarność" Lidl Polska jest trudna od momentu założenia zakładowych struktur "S" w polskim oddziale niemieckiej sieci supermarketów. Przez półtora roku kierownictwo ani razu nie spotkało się z przedstawicielami Związku. Przeciwko systematycznemu pogarszaniu warunków pracy pracowników Lidla, m.in. systematycznemu zmniejszaniu ich liczby i narzucaniu tym, co pozostali, coraz bardziej wyśrubowanych norm efektywności pracy, protestował Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ "Solidarność" we wrześniu 2013 roku. Pracodawca kontynuował jednak swoją dotychczasową politykę, zwalniając trzy miesiące później przewodniczącą i wiceprzewodniczącego zakładowej "S", co potępiła Komisja Krajowa Związku (KK), przyjmując specjalne stanowisko.

W lutym 2014 roku KK wezwała członków i sympatyków Związku do wstrzymania się od zakupów w sklepach sieci Lidl przez cały miesiąc.

Akcja internetowa, która wystartowała 7 lipca, ma potrwać do września. Jak informuje Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń "S", zaangażowanie organizacji UNI Global Union jest pierwszym krokiem w kierunku umiędzynarodowienia sprawy. - Uzgodniliśmy z naszymi partnerami z UNI Global, że kolejne akcje skierowane przeciwko nagannym praktykom w sieci Lidl będą organizowane również w innych europejskich krajach. Okazuje się, że problem nie dotyczy tylko Polski. Lidl to jeden z najgorszych pracodawców w handlu w skali całej Europy - podkreśla związkowiec.