KW: Konsultacje, których nie było

Wrz 03, 2014

Wtorkowa runda konsultacji dotyczących planu naprawczego dla Kompanii Węglowej SA (KW) z udziałem przedstawicieli związków zawodowych i Zarządu KW zakończyła się farsą. Już na wstępie konsternację obecnych na sali związkowców wywołała informacja, że decyzją pracodawcy premie pracowników administracji zostaną obcięte o połowę. Następnie Zarząd przedstawił projekt planu naprawczego, który nijak się miał do dokumentu przedstawionego związkom zawodowym i Radzie Pracowników KW 2 tygodnie temu.

Wiadomość o rozesłanym do dyrektorów kopalń piśmie Zarządu nakazującym obniżenie premii pracownikom administracji od sierpnia do końca br. wzburzyła stronę związkową. - Mamy tutaj do czynienia ze złamaniem zarówno ustawy o związkach zawodowych, bo decyzja ta nie została skonsultowana ze stroną społeczną, jak i regulaminów premiowania obowiązujących w poszczególnych zakładach należących do Kompanii. Na pewno tego tak nie zostawimy - komentował przewodniczący górniczej "Solidarności" Jarosław Grzesik.

Po ostrej krytyce ze strony przedstawicieli związków zawodowych Mirosław Taras ogłosił przerwę i skonsultował podjętą decyzję z prawnikami. Ci zaprezentowali rozbieżne stanowiska, stąd zapowiedź prezesa Kompanii, że najpóźniej w piątek odniesie się do problemu raz jeszcze, ostatecznie informując, czy swoje stanowisko podtrzymuje, czy też się z niego wycofuje.

Niespodziewany przebieg pierwszej części rozmów mających stanowić element konsultacji planu naprawczego dla KW na lata 2014-2020 okazał się tylko zapowiedzią kolejnej niespodzianki. Po przedstawieniu przez pracodawcę prezentacji zawierającej podstawowe założenia do planu związkowcy ze zdumieniem stwierdzili, że w znacznym stopniu różnią się one od założeń zawartych w projekcie planu naprawczego, który otrzymali kilkanaście dni temu.

- Po tym wszystkim nie wiemy, do czego mamy się odnosić podczas konsultacji i co właściwie jest planem naprawczym - dokument przekazany nam mniej więcej dwa tygodnie temu, czy też założenia zaprezentowane nam dzisiaj w postaci slajdów? Tam była mowa o planach sprzedaży czterech konkretnych kopalń Węglokoksowi, tutaj mamy cztery zupełnie inne kopalnie. Tam czytaliśmy o koncepcji stworzenia z zakładów specjalistycznych Kompanii Węglowej spółek prawa handlowego, tutaj czytamy o pomyśle przekształcenia dwóch zakładów i całkowitej likwidacji trzeciego. Zupełnie zmieniły się zasady sprzedaży kompanijnego majątku. To o czym mamy dyskutować? O tym co nazywało się dotąd planem naprawczym i z czym się zapoznawaliśmy przez ostatnie dwa tygodnie, czy o tym, co nam dzisiaj przedstawiono? - denerwował się Jarosław Grzesik.

Ostatecznie, na wniosek lidera górniczej "S", który wystąpił w imieniu wszystkich kompanijnych organizacji związkowych i zagroził zwołaniem sztabu protestacyjno-strajkowego, Zarząd Kompanii zobowiązał się do przekazania stronie społecznej jednolitej treści planu naprawczego. Dokument ten stanowić będzie podstawę właściwego procesu konsultacyjnego. Ostateczny termin przedstawienia planu wraz z aneksem zawierającym korekty wyznaczono na przyszły poniedziałek. We wtorek strony mają wrócić do rozmów.