Z szefową rządu o przyszłości Kompanii. Spotkanie w Warszawie

Lis 17, 2014

Do protestujących w siedzibie Zarządu Kompanii Węglowej SA (KW) związkowców dotarły dziś zaproszenia na spotkanie z panią premier Ewą Kopacz, wicepremierem i ministrem gospodarki Januszem Piechocińskim oraz kierownictwem KW w sprawie przyszłości Spółki. Rozmowy odbędą się jutro w warszawskim Centrum Partnerstwa Społecznego "Dialog". Początek o godzinie 14.

Zaproszenia na spotkanie poświęcone wyłącznie problemom Kompanii dostarczył związkowcom osobiście wicewojewoda śląski Andrzej Pilot w poniedziałek, późnym popołudniem.

- Szkoda, że tak długo musieliśmy czekać na jakąkolwiek reakcję ze strony rządu. My byliśmy gotowi do rozmów o przyszłości naszej firmy od samego początku. Skoro tak długo to trwało, tym bardziej mamy nadzieję, że strona rządowa ma już gotowe propozycje rozwiązań ratunkowych dla Kompanii. Z takim nastawieniem jedziemy do Warszawy - powiedział przewodniczący kompanijnej "Solidarności" Jarosław Grzesik.

Lider największej organizacji związkowej działającej w Kompanii zaznaczył, że nie oznacza to przerwania protestu i decyzji o opuszczeniu przez ponad 100 górników siedziby Zarządu Spółki. - Nasi koledzy pozostaną w budynku, a o tym, co się stanie, zdecyduje postawa rządu. Wszystko zależy od wyniku jutrzejszych rozmów - wyjaśnił.

Zanim przedstawiciele wszystkich kompanijnych organizacji związkowych tworzących Sztab Protestacyjno-Strajkowy KW usiądą do rozmów ze stroną rządową, na godzinę 11. zaplanowano zebranie Międzyresortowego Zespołu do spraw Funkcjonowania Górnictwa Węgla Kamiennego w Polsce, w którym pięciu przedstawicieli największych górniczych central związkowych pełni rolę obserwatorów. Zadaniem zespołu powołanego jeszcze przez premiera Donalda Tuska jest wypracowanie rozwiązań służących poprawie sytuacji całej branży.

Górnicy przebywają w siedzibie Zarządu Kompanii od ubiegłego czwartku. Kierownictwo KW poinformowało wtedy stronę związkową o braku środków na grudniowe wypłaty dla pracowników. Prezes Zarządu Spółki przedstawił też koncepcję likwidacji kilku kompanijnych kopalń i zwolnienia ich załóg, co miałoby być jedynym sposobem rozwiązania problemu. Słowa te wzburzyły związkowców, którzy przerwali rozmowy i zadeklarowali, że w sprawie przyszłości KW zamierzają rozmawiać wyłącznie z przedstawicielem Ministra Gospodarki. Wobec braku reakcji ze strony resortu gospodarki, dwa dni później, 15 listopada, zaprosili do rozmów panią premier Ewę Kopacz.