KHW: Porozumienie ws. emeryckiego węgla, "barbórki" i "14-tki"

Lis 18, 2014

Po dwutygodniowych negocjacjach, w poniedziałek związkowcom z Katowickiego Holdingu Węglowego SA (KHW) i przedstawicielom Zarządu KHW udało się osiągnąć porozumienie. Nie będzie likwidacji deputatu dla emerytów i rencistów, nie będzie też dalszych prób pozbawiania pracowników "czternastki" i "barbórki". W zamian emerycki deputat zawieszono i ustalono nowe zasady wypłaty wymienionych elementów płacowych. Zapisy porozumienia mają obowiązywać do roku 2017.

- W związku z trudną sytuacją finansową Holdingu, wynikającą między innymi z tego, co się dzieje na rynku węgla, zawieszony zostanie deputat dla emerytów i rencistów. Podkreślam: zawieszony, a nie zlikwidowany, co jest zgodnie z Kodeksem pracy. Przepisy prawa pracy dają taką możliwość bez konieczności wypowiadania całego układu zbiorowego - wyjaśnia wiceprzewodniczący "Solidarności" w KHW Piotr Bienek. - W obecnej sytuacji firma nie jest w stanie udźwignąć tego świadczenia, z czego zdajemy sobie sprawę, ale też przypominamy, że razem z pracodawcami stoimy na stanowisku, by w przygotowywanej ustawie górniczej znalazł się zapis o przejęciu kosztów wypłaty deputatu przez Skarb Państwa - dodaje.

Związkowiec podkreśla, że strona społeczna cały czas zabiega, by zawieszenie deputatu w możliwie niewielkim stopniu odbiło się na kondycji finansowej najbardziej potrzebujących emerytów i rencistów. - Mamy świadomość tego, że pewna część emerytów znajduje się w sytuacji skrajnie trudnej, dlatego w przyszły wtorek spotykamy się z Zarządem, aby wynegocjować wprowadzenie do regulaminu socjalnego możliwości udzielania zapomóg na zakup węgla tym znajdującym się w najgorszej sytuacji - mówi.

Na czym natomiast będą polegać zmiany zasad wypłacania nagrody barbórkowej i tzw. czternastej pensji?

- "Barbórki" i "czternastki" będą naliczane z całego roku. Do tej pory były obliczane na bazie wypłaty z października w przypadku "barbórki" i wysokości wynagrodzenia z trzech ostatnich miesięcy w przypadku "czternastki". Nowe reguły są, moim zdaniem, bardziej sprawiedliwe - ocenia Bienek.

Pracownicy Holdingu otrzymali też gwarancje:
- tego, że tzw. czternasta pensja za 2014 rok zostanie wypłacona do 4 marca 2015 roku, na dotychczasowych zasadach,
- tego, że przez trzy lata obowiązywania porozumienia, czyli do 2017 roku, wynagrodzenie nie będzie niższe niż jest obecnie,
- tego, że wielkość kwoty bazowej przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w KHW na dany rok będzie ustalana do 15 lutego.

Stronami zawartego porozumienia są Zarząd KHW i wszystkie związki zawodowe będące sygnatariuszami Holdingowej Umowy Zbiorowej - Zakładowa Organizacja Koordynacyjna (ZOK) NSZZ "Solidarność" KHW SA, ZOK Związku Zawodowego Górników w Polsce KHW SA, Komisja Zakładowa WZZ "Sierpień 80" Konfederacja w KHW SA, ZZ "Kadra" Pracowników KHW SA, ZOK ZZ "Przeróbka" w KHW SA, ZOK ZZ Ratowników Górniczych w Polsce przy KHW SA, ZOK ZZ Maszynistów Wyciągowych Kopalń w Polsce przy KHW SA oraz Komisja Zakładowa ZZ "Kontra" przy KWK "Murcki-Staszic".