"Krupiński": Związkowy brak akceptacji dla działań Zarządu

Sie 22, 2016

8 sierpnia Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) podjął uchwałę w sprawie rozpoczęcia procedury przeniesienia KWK "Krupiński" do Spółki Restrukturyzacji Kopalń SA (SRK), co oznaczać może tylko jedno - początek procesu likwidacyjnego. Przedstawiciele związków zawodowych zrzeszających pracowników kopalni uznali ten krok za nieuzasadniony i sprzeczny z deklaracjami polityków partii rządzącej. Swoją opinię zawarli w liście skierowanym na ręce pani premier Beaty Szydło.

Autorzy pisma podkreślili, że politycy Prawa i Sprawiedliwości (PiS) wielokrotnie mówili o sczerpaniu złoża bądź trudnych warunkach górniczo-geologicznych jako jedynych uzasadnionych powodach ewentualnego zamykania kopalń. - Żadna z tych przesłanek nie została spełniona - ocenili związkowcy, przypominając jednocześnie składane wcześniej przez polityków PiS obietnice wprowadzania takich rozwiązań, które pozwoliłyby kopalniom przetrwać okres zapaści na rynku węgla.

Surowej krytyce poddano plany dalszych poczynań Zarządu wobec "Krupińskiego", które 9 sierpnia przedstawił stronie społecznej wiceprezes JSW do spraw technicznych Józef Pawlinów. Zakładają one między innymi zakończenie biegu dwóch ścian przed ich wyczerpaniem technicznym, przerwanie prac związanych z uruchomieniem nowej ściany, choć sprzęt został tam już zainstalowany, a inwestycja pochłonęła 5 milionów złotych oraz zakończenie zrealizowanych na poziomie 80 procent robót przygotowawczych do ściany, która miała być eksploatowana od maja przyszłego roku. Wszystkie te potencjalne działania określono mianem "jawnie niegospodarnych" i "podlegających zgłoszeniu do organów ścigania".

Wskazano na wymierne korzyści, jakie przyniosłoby Spółce wyeksploatowanie nowych ścian. Według organizacji związkowych byłby to zysk rzędu 360 mln zł. Ponadto kopalnia ma przygotowaną infrastrukturę techniczną do rozcinki kolejnych dwóch ścian, z których każda mogłaby przynieść Spółce 120 mln zł. Pytaniem retorycznym pozostaje, dlaczego JSW nie jest zainteresowana tymi zyskami i czy nie jest czasem tak, że stwierdzenia o "nierentowności" zakładu mają ułatwić przejęcie zakładu wraz z jego infrastrukturą przez jakiś inny podmiot?

Na koniec zaapelowano do szefowej rządu o "rozsądek w działaniach związanych z KWK »Krupiński«".

Pod dokumentem podpisali się szefowie trzech reprezentatywnych organizacji związkowych funkcjonujących w KWK "Krupiński": przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Krupiński" Mieczysław Kościuk, przewodniczący ZZ "Kadra" JSW SA KWK "Krupiński" Andrzej Józefczyk oraz przewodniczący Zakładowej Organizacji ZZ "Kadra-Solidarność 80" JSW SA KWK "Krupiński" Mirosław Szczepaniak.

Jeśli decyzja Zarządu JSW nie ulegnie zmianie, "Krupiński" stanie się oddziałem SRK najpóźniej z końcem stycznia 2017 roku.