Suszec: Dwugodzinna blokada drogi Pszczyna-Żory

Gru 15, 2016

Niemal 1000 osób blokowało drogę wojewódzką nr 935 (Pszczyna-Żory) w Suszcu, protestując przeciwko decyzji Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA o przeniesieniu KWK "Krupiński" do Spółki Restrukturyzacji Kopalń SA. Akcję przeprowadzili górnicy z pierwszej zmiany. Około godziny 14., po zakończeniu pracy, zebrali się przed zakładem, a następnie wyszli na drogę, wznosząc okrzyki wyrażające dezaprobatę wobec forsowanych planów zamknięcia kopalni.

Niektórych zaskoczyły spore rozmiary protestu.

- Zaangażowała się cała pierwsza zmiana - podkreślił przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Krupiński" Mieczysław Kościuk. - Górnicy nie mają wątpliwości, że warto bronić miejsc pracy tu, na tej kopalni. Wątpliwości nie ma też chyba starosta pszczyński, który od początku wspiera nasze działania i wziął udział w dzisiejszej akcji. Istnienie KWK "Krupiński" przynosi wymierne zyski całej lokalnej społeczności powiatu pszczyńskiego - wskazał.

Blokada trwała dwie godziny.

Kolejną odsłoną akcji protestacyjnej przeciwko próbie likwidacji "Krupińskiego" ma być sobotni happening przed kopalnią. Poprzedzi go msza święta w suszeckim kościele. Początek nabożeństwa o 13.30.