O Pakiecie w Internecie

Lis 19, 2012

Prowadzona m.in. przez górniczą "Solidarność" zbiórka podpisów pod Europejską Inicjatywą Obywatelską (EIO) "Zawieszenie Pakietu Klimatyczno-Energetycznego Unii Europejskiej" trwa. Wciąż nie wiemy, czy uda się ich zebrać milion, co pozwoliłoby podjąć próbę zablokowania najbardziej niekorzystnych dla gospodarek opartych na węglu zapisów unijnego Pakietu Klimatycznego. Wiadomo za to, gdzie szukać bieżących informacji o Inicjatywie. Ruszył serwis internetowy Mój dom, mój prąd (www.stoppakietowi.pl).

Na stronie znajdziemy informacje o zagrożeniach płynących z Pakietu Klimatycznego. Dowiemy się, dlaczego - zdaniem popierających EIO - Pakiet należy zawiesić. Przeczytamy też opinie naukowców i ekspertów, którzy udowadniają, że ograniczenie emisji w Unii Europejskiej klimatu Ziemi nie poprawi, doprowadzając jedynie do upadku (lub "ucieczki" poza UE) branże energochłonne.

Europejska Inicjatywa Obywatelska to obowiązująca od kwietnia br. procedura przewidująca możliwość zgłaszania przez obywateli krajów członkowskich Unii wniosków o charakterze ustawodawczym. Wnioskodawcy muszą stworzyć Komitet Organizacyjny EIO, składający się z minimum siedmiu członków reprezentujących siedem unijnych państw. Po zarejestrowaniu wniosku przedstawionego przez Komitet zgłaszający mają rok na zebranie miliona podpisów. Jeśli zbiórka zakończy się sukcesem, zyskują prawo do wysłuchania przed KE i Parlamentem Europejskim.

Na pomysł wykorzystania nowej unijnej procedury do wstrzymania realizacji zapisów Pakietu Klimatycznego szkodliwych dla gospodarek energochłonnych wpadł poseł Solidarnej Polski Ludwik Dorn. Ideę od początku wspiera Sekcja Krajowa Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność".