Reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) zaprotestowały przeciwko decyzjom, które mają spowodować odwołanie prezesa Daniela Ozona. Chodzi o próbę zmuszenia JSW do zakupu wartych około 450 milionów złotych akcji budowlanej spółki Polimex-Mostostal. Obecnie udziały te posiadają cztery podmioty: Enea SA, Energa SA, PGE Polska Grupa Energetyczna SA i PGNiG Technologie SA. Według przewodniczącego jastrzębskiej "Solidarności" Sławomira Kozłowskiego wykup akcji znacząco pogorszy kondycję JSW.

Wobec braku reakcji ze strony rządu na stanowiska Komisji Krajowej oraz Kongresu Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ "Solidarność" informujące o łamaniu praw pracowniczych przez władze PGE Polskiej Grupy Energetycznej SA, Rada KSGiE zdecydowała, że 5 października przeprowadzi pikietę przed siedzibą Spółki. Wezmą w niej udział członkowie Związku z sekcji tworzących KSGiE. Jeśli akcja nie przyniesie rezultatu, 19 października odbędzie się manifestacja przed gmachem Ministerstwa Energii. Sekretariat poprosi wtedy o wsparcie cały Związek.

- Jestem mocno zdziwiony faktem, że kiedy premier Morawiecki przyjeżdża na Śląsk, zawsze podkreśla, że węgiel jest potrzebny, tymczasem jego ministrowie (...) robią zupełnie co innego. (...) Najwyższy czas, by pan premier jasno sformułował stanowisko kierowanego przezeń rządu wobec sektora górnictwa węgla kamiennego. Tego samego oczekujemy od prezesa Jarosława Kaczyńskiego - pisze lider górniczej "Solidarności" Bogusław Hutek, komentując szkodliwe dla górnictwa propozycje przepisów określających parametry paliw dopuszczonych do obrotu. Polecamy lekturę felietonu.

SG: Brońmy węgla!

Sie 29, 2018
152

W sierpniowym wydaniu miesięcznika Solidarność Górnicza sporo miejsca poświęcamy kwestii potencjalnych skutków wprowadzenia rozporządzeń wykonawczych do Ustawy o monitorowaniu i kontrolowaniu jakości paliw stałych. Piszemy o związkowym apelu do premiera Mateusza Morawieckiego, by ten wstrzymał wprowadzenie szkodliwych dla polskiego górnictwa propozycji ministra Woźnego i zadajemy pytanie, czemu tak naprawdę ma służyć rządowy program "Czyste powietrze". A na ostatniej stronie polecamy artykuł o nowej roli Damiana Jonaka, pięściarza z "Solidarności".

O zapisaną w rządowym "Programie dla Śląska" rewitalizację bloków energetycznych opalanych węglem kamiennym Elektrowni "Łaziska" z perspektywy górniczej - korzyści, jakie inwestycja ta przyniosłaby łaziskiej kopalni "Bolesław Śmiały" oraz zagrożenia płynące z ewentualnego braku jej realizacji - pytamy przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" KWK "Bolesław Śmiały" Bogdana Syposza.

Krajowa Sekcja Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" ma coraz większe wątpliwości co do intencji rządu w sprawie przyszłości polskiego sektora wydobywczego. Pismo górniczej "Solidarności" zawierające krytykę antywęglowych poczynań Piotra Woźnego, pełnomocnika Prezesa Rady Ministrów do spraw realizacji programu "Czyste powietrze", trafiło na biurko premiera Mateusza Morawieckiego. Związkowcy żądają wyjaśnień. - Chcemy zwłaszcza uczciwej odpowiedzi, czy program "Czyste powietrze" nie jest zawoalowaną próbą eliminacji węgla z gospodarki - piszą.

Napiętą sytuację w JSW Koks SA po załamaniu się rozmów dotyczących ustalenia polityki płacowej oraz realizacji postulatów przedstawionych 25 czerwca przez związki zawodowe ostatecznie udało się załagodzić. Efektem przeprowadzonych rozmów pomiędzy stroną społeczną a przedstawicielami pracodawcy jest porozumienie, które gwarantuje załodze znaczące podwyżki wynagrodzeń.

Dwudniową konferencję "Społeczny PRE_COP24" z udziałem strony społecznej, strony rządowej, pracodawców i działaczy społecznych zakończyło przyjęcie projektu wniosków, które zostaną przedstawione kierownictwu 24. Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (COP24). Zaapelowano o zastąpienie pojęcia "dekarbonizacji" (odchodzenia od węgla) pojęciem "neutralności klimatycznej". Tę ostatnią dałoby się osiągnąć dzięki zaangażowaniu wszystkich państw w redukcję emisji "gazów cieplarnianych" połączonej z ich pochłanianiem przez gleby, lasy i torfowiska.

- Uderz w stół, a nożyce się odezwą - tak można by krótko opisać reakcje na tekst "Pycha kroczy przed upadkiem", jaki ukazał się w ostatnim numerze naszego miesięcznika - pisze redaktor naczelny Solidarności Górniczej Krzysztof Leśniowski. -  Odnieśliśmy się (...) do konkretnego przykładu poseł Ewy Malik z Sosnowca, która prowadzi swoistą krucjatę przeciw prezesowi JSW Danielowi Ozonowi. Po naszej publikacji pani poseł - jak słychać na mieście - zintensyfikowała swoje działania przeciwko Ozonowi. (...) Szkoda, że znaleźli się w rządzącej formacji tacy, którzy zamiast budować, wolą psuć... - konkluduje. Zachęcamy do lektury felietonu.

Na początku grudnia do Katowic przyjadą uczestnicy 24. Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (COP24), by wspólnie dyskutować o regułach, na jakich ma być wdrażane tak zwane porozumienie paryskie. Poprzedzi ją "Społeczny PRE_COP24" - konferencja organizowana przez związki zawodowe oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Górnictwa. O inicjatywie rozmawiamy z koordynatorem Międzyzwiązkowego Zespołu do spraw Projektu PRE_COP24 Kazimierzem Grajcarkiem.

- Rząd pana premiera Morawieckiego ostro promuje program „Czyste powietrze”. Dostrzegam tutaj pewien niepokojący dualizm, bo z jednej strony premier przyjeżdża na Śląsk i obiecuje, że Polska od węgla nie odejdzie, że energia z węgla jest potrzebna, a z drugiej opowiada się za projektem, który w swoich pierwotnych zapisach praktycznie eliminuje możliwość ogrzewania prywatnych gospodarstw właśnie węglem - pisze szef górniczej "Solidarności" Bogusław Hutek w podsumowaniu miesiąca. Polecamy lekturę komentarza.

Lipcowy numer miesięcznika Solidarności Górniczej poświęcamy sprawom bieżącym. Do wydania dołączamy dodatek poświęcony zbliżającej się konferencji Społeczny "PRE_COP24". Rozmawiamy z koordynatorem Międzyzwiązkowego Zespołu do spraw Projektu PRE_COP24 Kazimierzem Grajcarkiem i profesorem Janem Szyszko, byłym ministrem środowiska, autorem koncepcji "zagospodarowania" emitowanego dwutlenku węgla, zamiast forsowanego przez Unię Europejską ograniczania emisji. Ponadto publikujemy zaległą relację z VIII Kongresu Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ "Solidarność".

W sierpniu 2016 roku związkowcy z Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) przekonali Zarząd Spółki, by ten dał KWK "Sośnica" ostatnią szansę i umożliwił dalsze funkcjonowanie, o ile przed końcem stycznia 2017 r. przestanie przynosić straty. W przeciwnym wypadku zakład miał zostać przekazany Spółce Restrukturyzacji Kopalń SA (SRK), a następnie - zlikwidowany. Dzięki wdrożeniu planu przygotowanego przez dyrekcję, dozór i związki zawodowe "Sośnica" nie tyle odzyskała rentowność, co wręcz przebiła się do grona najbardziej dochodowych kopalń Grupy.

- Rzeczywistość nas otaczająca, w dużej mierze dzięki polityce rządu PiS, ma dziś bardziej społeczny wymiar, czasami jednak przybiera także twarz pogardy, arogancji, buty i pychy. Pamiętajmy, że "pycha kroczy przed upadkiem" - przed tym (...) ostrzegał prezes Jarosław Kaczyński. Widać, że słowa te nie dotarły do wszystkich osób związanych lub podszywających się pod Prawo i Sprawiedliwość - pisze redaktor naczelny Solidarności Górniczej Krzysztof Leśniowski w swoim tekście publicystycznym. Zachęcamy do lektury felietonu.

Dzięki porozumieniu podpisanemu przez związki zawodowe i pracodawcę jeszcze przed końcem czerwca pracownicy spółki Tauron Wydobycie otrzymają jednorazową premię. Jej wysokość uzależniono od liczby przepracowanych dniówek między 1 lipca 2017 roku do 30 kwietnia 2018 r. i rodzaju pracy wykonywanej przez daną osobę.

Dominik Kolorz (KWK "ROW" Ruch "Chwałowice") pozostanie przewodniczącym śląsko-dąbrowskiej "Solidarności" przez kolejne 4 lata. Delegaci byli niemal jednomyślni: kandydaturę dotychczasowego szefa Zarządu Regionu (ZR) Śląsko-Dąbrowskiego poparło 159 spośród 172 uczestników Walnego Zebrania Delegatów (WZD), które odbyło się 14 czerwca w Katowicach.

Reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) porozumiały się z Zarządem JSW co do realizacji wzrostu wysokości funduszu wynagrodzeń o 7 procent poprzez wzrost stawek płacy zasadniczej od 1 czerwca bieżącego roku oraz wyrównanie zasad i uprawnień do dodatku stażowego.

Rada Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" dokonała wyboru wszystkich członków nowego prezydium. W jego skład, oprócz przewodniczącego Bogusława Hutka (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast"), weszli: Jarosław Grzesik (KWK "Bobrek-Centrum"), Stanisław Kłysz (ZG "Brzeszcze") i Sławomir Kozłowski (KWK "Pniówek") - wszyscy trzej jako wiceprzewodniczący, Jarosław Szawerna (KWK "ROW" Ruch "Rydułtowy") - sekretarz, Artur Braszkiewicz (KWK "Ruda" Ruch "Halemba") - skarbnik oraz Roman Brudziński (KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka") - członek prezydium.

Majowe wydanie Solidarności Górniczej poświęcamy katastrofie w ruchu "Zofiówka", akcji ratowniczej po katastrofie i tragicznemu finałowi poszukiwań zaginionych górników. Ponadto podsumowujemy związkową kadencję 2014-2018, wskazujemy na znaczący wzrost importu węgla do Unii Europejskiej (wbrew twierdzeniom, jakoby dni tego surowca były policzone, a dekarbonizacja - nieunikniona), zaś przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ "Solidarność" Kazimierza Grajcarka pytamy o szczegóły organizowanej z inicjatywy polskich związków zawodowych międzynarodowej konferencji klimatycznej. Polecamy lekturę miesięcznika.

KSGWK: Zmiana warty

Maj 28, 2018
667

Powierzenie Bogusławowi Hutkowi (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast") funkcji przewodniczącego Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" było głównym wydarzeniem sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów (WZD) KSGWK, które obradowało w Katowicach. Lider Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA otrzymał 48 na 76 oddanych głosów ważnych. Jego kontrkandydata, Stanisława Kłysza (ZG "Brzeszcze"), dotychczasowego wiceszefa Sekcji, poparło 28 delegatów. Nowy przewodniczący zastąpił Jarosława Grzesika, który nie ubiegał się o ponowny wybór.

Decyzją obradującego w Katowicach sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" nowym przewodniczącym największej górniczej organizacji związkowej został Bogusław Hutek (KWK "Piast-Ziemowit" Ruch "Piast"), lider Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA. Otrzymał 48 z 76 oddanych głosów ważnych. Jego kontrkandydata, Stanisława Kłysza (ZG "Brzeszcze"), dotychczasowego wiceszefa Sekcji, poparło 28 delegatów.

Grzesik: Do zobaczenia!

Maj 28, 2018
370

28 maja o godzinie 10. zbiera się Walne Zebranie Delegatów górniczej "Solidarności". Ponad 80 delegatów reprezentujących organizacje zakładowe Związku z wszystkich kopalń i zakładów specjalistycznych wybierze nowe władze Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego. Pisałem już o tym poprzednio. Dzisiaj chciałbym podziękować wszystkim osobom, z którymi przez ostatnich 7 lat miałem przyjemność współpracować.

O dobiegającej końca związkowej kadencji 2014-2018, bieżących problemach górnictwa oraz wyzwaniach stojących przed górniczą "Solidarnością" i całą branżą w przededniu sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego (KSGWK) NSZZ "Solidarność" rozmawiamy z przewodniczącym KSGWK Jarosławem Grzesikiem. Zachęcamy do lektury wywiadu.

Działając w imieniu górniczych central związkowych, Krajowa Sekcja Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" przesłała na ręce prezesa Górniczej Izby Przemysłowo-Handlowej (GIPH) Janusza Olszowskiego projekt Ponadzakładowego Układu Zbiorowego Pracy (PUZP) dla Pracowników Spółek i Zakładów Górniczych.

16 maja przedstawiciele reprezentatywnych organizacji związkowych z Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) i Zarządu JSW podpisali porozumienie regulujące zasady wypłaty dodatkowej odprawy pośmiertnej dla członków rodzin pracowników Spółki. Tym samym ujednolicono przepisy, które do tej pory różniły się w zależności od kopalni.

Ratownicy odnaleźli piątą (ostatnią) ofiarę tąpnięcia, do którego doszło w KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". Tym samym dobiegła końca prowadzona od 11 dni akcja, którą za pośrednictwem mediów śledziła cała Polska. Na "wieczną szychtę" odeszli: Marcin Balcerak, Piotr Królik, Przemysław Szczyrba, Łukasz Szweda i Michał Trusiewicz. Niech spoczywają w pokoju...

W dziewiątej dobie akcji ratowniczej odnaleziono ciało przedostatniego z górników zaginionych po wstrząsie, do którego doszło 5 maja o godzinie 10.58 na poziomie 900 (rejon H, pokład 409) KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". Ratownicy próbują dotrzeć do ostatniej osoby. Jej losy pozostają nieznane.

Jastrzębska Spółka Węglowa SA poinformowała, że w ósmej dobie akcji ratowniczej odnaleziono jednego z trzech poszukiwanych pracowników KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka", który - niestety - nie daje oznak życia. Trwają poszukiwania dwóch pozostałych górników.

Trwa akcja ratunkowa w KWK "Borynia-Zofiówka-Jastrzębie" Ruch "Zofiówka". 5 maja (sobota) o godzinie 10.58 na poziomie 900 (rejon H, pokład 409) doszło tam do silnego wstrząsu górotworu. Pod ziemią przebywało wówczas 250 pracowników. Zdarzenie nastąpiło w miejscu, gdzie 11-osobowa brygada drążyła nowy chodnik podścianowy.

- Górnictwo znów się rozwija. Bez względu jednak na to, w jakiej jest kondycji, sytuacja pracowników zawsze zależeć będzie od umiejętności działania zgodnie z zasadą "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego". (...) I takiej postawy wypadałoby sobie życzyć na kolejne 4 lata, bo tylko wtedy działalność związkowa ma sens - pisze przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ "Solidarność" Jarosław Grzesik, podsumowując kończącą się związkową kadencję 2014-2018. Zachęcamy do lektury felietonu.

- To nie jest dokument przywieziony "w teczce" przez kogoś z Warszawy. 90 procent jego założeń powstało tu, na Śląsku. (...) Warto było się zaangażować i całą sprawę zainicjować, bo dzięki temu powstał pierwszy program rozwoju regionu, który jest realistyczny - podkreśla Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej "Solidarności", w rozmowie o "Programie dla Śląska": pracach nad dokumentem, jego treści, kolejnych etapach realizacji oraz konsekwencjach dla przemysłu wydobywczego. Zachęcamy do lektury wywiadu.

Rozmowy "ostatniej szansy" z udziałem przedstawicieli strony społecznej reprezentującej załogę Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) i Zarządu PGG zakończyły się podpisaniem porozumienia kończącego zainicjowany 8 marca spór zbiorowy. Uzgodniono wysokość dodatków do przepracowanej dniówki roboczej na poziomie znacznie wyższym od proponowanego przez pracodawcę. Dwugodzinny strajk ostrzegawczy, który miał zostać przeprowadzony 25 kwietnia we wszystkich jednostkach organizacyjnych PGG, został odwołany.

21 kwietnia przedstawiciele środowisk obchodzących Barbórkę wyrazili poparcie dla wniosku przewidującego wpisanie tego święta na krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Do historycznej łaźni łańcuszkowej przy Sztolni Królowa Luiza w Zabrzu przybyli tak zwani depozytariusze barbórkowych tradycji - górnicy kopalń węgla kamiennego, pracodawcy, duchowni katoliccy i ewangeliccy, związkowcy oraz członkowie stowarzyszeń lokalnych i samorządowcy - aby podpisać wspólną "deklarację zgody".

Spór w JSW?

Kwi 20, 2018
1162

Reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) domagają się od Zarządu wzrostu stawek płacy zasadniczej o 15 procent i nadpłaty świadczeń utraconych wskutek zawarcia porozumienia z 16 września 2015 roku. Przedstawiając swoje żądania w trybie ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, związkowcy przywołali zapisy porozumienia z 5 maja 2011 r., które gwarantuje załodze obowiązywanie dotychczasowych umów o pracę do czasu wdrożenia jednolitego Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników JSW SA.

Przeprowadzone 9 i 13 kwietnia dwie rundy mediacji nie wystarczyły, by spór zbiorowy na tle płacowym pomiędzy organizacjami funkcjonującymi w Polskiej Grupie Górniczej SA (PGG) a Zarządem Spółki można było zakończyć podpisaniem porozumienia. Pracodawca nie podjął rokowań nad rozwiązaniami proponowanymi przez stronę społeczną. Strony uzgodniły, że kolejna tura rozmów odbędzie się 23 kwietnia.

Walne Zebranie Delegatów (WZD) NSZZ "Solidarność" Lubelskiego Węgla (LW) "Bogdanka" SA wybrało władze zakładowych struktur Związku na kolejne cztery lata. Funkcję przewodniczącego zachował Antoni Pasieczny. Oprócz niego, Komisję Zakładową tworzyć będą: Adam Borowiec, Łukasz Charchol, Andrzej Dec, Tadeusz Gałecki, Konrad Gardyga, Łukasz Kot, Wiesław Kowalewski, Tomasz Kowalik, Patryk Krasucki, Robert Kuchta, Mirosław Myśliwiec, Robert Rodzik, Przemysław Trojan, Nikodem Zakszewski i Marcin Zieliński.

SG: Koniec oszukiwania?

Mar 29, 2018
416

Świąteczne wydanie miesięcznika Solidarność Górnicza poświęcamy sytuacji w Polskiej Grupie Górniczej SA i toczącemu się tam sporowi zbiorowemu. Ponadto piszemy o przyjętym przez rząd projekcie zmiany ustawy o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw, który ma pomóc w walce z oszustwami przy sprzedaży węgla klientom indywidualnym i o tym, jak spółki węglowe wspierają kształcenie swoich przyszłych i obecnych pracowników. Zachęcamy do lektury.

- Zarządzający Polską Grupą Górniczą (...) okopali się na swoich pozycjach i czekają - zapewne po to, by zareagować w ostatniej chwili, gdy strajk będzie "wisiał w powietrzu". Jednak to, czy zareagować zdążą, nie jest sprawą oczywistą. Tak jak nie jest oczywiste, czy za rok zakłady takie, jak (...) "Jankowice", "Marcel" czy "Rydułtowy", będą miały obowiązujące koncesje na wydobycie - pisze lider górniczej "Solidarności" Jarosław Grzesik, nawiązując do sytuacji w PGG i przeciągającej się sprawy nowelizacji ustawy upraszczającej procedurę przedłużania koncesji. Polecamy lekturę felietonu.

Rokowania w trybie sporu zbiorowego pomiędzy związkami zawodowymi reprezentującymi pracowników Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) a Zarządem Spółki nie przyniosły rozstrzygnięć. Pracodawca odrzucił propozycje podwyżek przedstawione przez stronę społeczną. Sytuacja staje się napięta. Jak poinformowali związkowcy, 28 marca we wszystkich jednostkach organizacyjnych (kopalniach i zakładach) PGG przeprowadzone zostaną masówki informacyjne dla załóg.

W PGG bez zmian

Mar 26, 2018
696

Sprawozdawczo-wyborcze Zakładowe Koordynacyjne Zebranie Delegatów (ZKZD) NSZZ "Solidarność" Polskiej Grupy Górniczej SA (PGG) obradowało w Katowicach. Przedstawiciele komisji zakładowych Związku z PGG podsumowali dobiegającą końca kadencję 2014-2018, udzielili absolutorium ustępującym władzom Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ (ZOK) "Solidarność" PGG SA i wybrali nowe władze, w tym - przewodniczącego; został nim dotychczasowy lider Organizacji Bogusław Hutek.