Zarząd zmienił zdanie, będzie powrót do rozmów

Lut 10, 2016

Zarządy Kompanii Węglowej SA (KW) i Polskiej Grupy Górniczej Sp. z o.o. (PGG) formalnie wycofały wypowiedzenie zawartego 17 lipca ubiegłego roku porozumienia ze związkami zawodowymi. Dokument gwarantuje pracownikom KW zatrudnienie na dotychczasowych warunkach przez dwanaście miesięcy od momentu przejścia do PGG ("nowej" Kompanii Węglowej).

- Z odstąpienia Zarządu od podjętej wcześniej decyzji jesteśmy zadowoleni, ale to nie koniec. Dopiero teraz możemy wrócić do rozmów o sposobie wypłaty "czternastki". Mamy nadzieję, że po tym całym zamieszaniu będą one prowadzone na partnerskich warunkach - skomentował przewodniczący Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" KW SA Bogusław Hutek.

Pat negocjacyjny w Kompanii nastąpił 28 stycznia. Właśnie wtedy Zarząd KW poinformował stronę społeczną o wypowiedzeniu zawartego 17 lipca ubiegłego roku porozumienia. Kompanijne centrale związkowe uzależniły powrót do toczących się rozmów w sprawie "czternastki" od wycofania się pracodawcy z podjętej decyzji.

Dwa kolejne spotkania przedstawicieli central z Zarządem Spółki, w których uczestniczył wiceminister energii Grzegorz Tobiszowski, zakończyły się bez rozstrzygnięć. Niczego też nie wniosło piątkowe zebranie Trójstronnego Zespołu Branżowego do spraw Bezpieczeństwa Socjalnego Górników.

9 lutego w kopalniach i zakładach należących do KW przeprowadzone zostały masówki informacyjne dla załóg. Związkowcy wyjaśniali pracownikom przyczyny przedłużającego się impasu.

Dzisiejsza decyzja Zarządu KW umożliwia wznowienie rokowań na temat sposobu wypłaty "czternastki" za rok 2015. Rozmowy mają być kontynuowane jutro.