"Ballada o księdzu Jerzym" już na płytach DVD

Mar 16, 2016

17 października ubiegłego roku odbyła się premiera "Ballady o błogosławionym księdzu Jerzym Popiełuszce". Dzieło upamiętniające życie i śmierć legendarnego kapelana "Solidarności" powstało z inicjatywy związkowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki. Libretto do ballady napisał Jan Drechsler, zaś muzykę skomponował Michał Tadeusz Malicki. Teraz każdy może nabyć płytę DVD zawierającą nagranie premierowego wykonania ballady. Cena płyty - 15 złotych.

Zasadniczą treścią "Ballady o błogosławionym księdzu Jerzym Popiełuszce" jest synteza życia i męczeńskiej śmierci księdza Jerzego na tle najważniejszych wydarzeń z historii Polski okresu PRL.

Twórcy podjęli też próbę zastanowienia się, jakie poglądy na temat sytuacji w kraju i Unii Europejskiej mógłby mieć kapelan "Solidarności" dzisiaj.

Poszczególne części utworu o zabarwieniu lekko baśniowym rozdzielają songi z niezwykle ekspresyjną oprawą muzyczną.

- Uważam, że stworzenie dzieła było znakomitym sposobem na uczczenie 35. rocznicy powstania NSZZ "Solidarność" przy jednoczesnym zaakcentowaniu faktu zawierzenia Związku błogosławionemu księdzu Jerzemu Popiełuszce - mówi Marek Klementowski, jeden z producentów utworu. - Teraz, dzięki płycie z zapisem premierowego wykonania dzieła, każdy będzie mógł odkryć głębokie treści, jakie niesie historia życia kapelana "Solidarności". Zachęcamy komisje zakładowe Związku do nabywania płyty za pośrednictwem Sekretariatu Górnictwa i Energetyki. Cena płyty - 15 zł - na pewno nie jest wygórowana, zwłaszcza biorąc pod uwagę poziom artystyczny "Ballady" - dodaje.

Patronat nad "Balladą o błogosławionym księdzu Jerzym Popiełuszce" objęli przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda i biskup gliwicki Jan Kopiec.

- Realizacja sztuki, opartej o dzieło życia błogosławionego księdza Jerzego to konkretne urzeczywistnienie nowej ewangelizacji w metodzie i sposobie działania, która obejmuje i angażuje posługę zarówno twórców jak i odbiorców tego dzieła, afirmującego uniwersalne wartości, a przede wszystkim prowadzącego do zbawczego dzieła Chrystusa - napisał ordynariusz w liście przesłanym na ręce twórców i producentów utworu.

Premierę "Ballady" zorganizowano w Górsku, małej miejscowości położonej przy szosie Bydgoszcz-Toruń, gdzie 19 października 1984 roku ksiądz Popiełuszko został uprowadzony. Sprawcami porwania byli funkcjonariusze IV Departamentu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych: Grzegorz Piotrowski, Leszek Pękala i Waldemar Chmielewski. Wedle oficjalnej wersji zdarzeń, związanego przez porywaczy duchownego przewieziono w okolice włocławskiej zapory na Wiśle, a następnie wrzucono do rzeki.

30 października w wodach Zalewu Włocławskiego odnaleziono ciało księdza. Cztery dni później zamordowanego przez funkcjonariuszy PRL-owskiej bezpieki kapelana pochowano przy kościele pw. św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu. Żegnało go około tysiąca kapłanów i ponad 600 tysięcy wiernych z całej Polski.

6 czerwca 2010 roku ksiądz Jerzy Popiełuszko został ogłoszony błogosławionym Kościoła katolickiego.