Sprostowanie: Nostra culpa

Mar 24, 2016

Informujemy, że w wyniku błędu redakcyjnego w świątecznym wydaniu miesięcznika Solidarność Górnicza ukazała się niezautoryzowana wersja wywiadu z wiceministrem energii Grzegorzem Tobiszowskim. Niestety, w części wywiadu poświęconego przyszłości Katowickiego Holdingu Węglowego ukazało się sformułowanie, które zrodziło niepotrzebne spekulacje na temat związków kapitałowych KHW z Bogdanką, za co bardzo przepraszamy zarówno naszego rozmówcę, jak i naszych Czytelników.

Poniżej prezentujemy właściwą wersję odpowiedzi wiceministra Tobiszowskiego (część podkreślona to ta, która nie znalazła się w publikowanej wersji miesięcznika, a która istotnie zmienia kontekst wypowiedzi).

* * *

Solidarność Górnicza: - A co z Katowickim Holdingiem Węglowym, który jest w równie trudnej sytuacji finansowej co Kompania Węglowa?

Grzegorz Tobiszowski, wiceminister energii: - KHW potrzebuje wsparcia kapitałowego rzędu 400-500 mln zł. Wiadomo, że zainteresowanie zaangażowaniem kapitałowym w tej spółce składa koncern energetyczny Enea. Oprócz poznańskiego koncernu, zaangażowanie kapitałowe w holding deklaruje też inny podmiot z branży okołogórniczej. Nie wykluczam, że możliwe byłoby wprowadzenie KHW do nowego podmiotu działającego pod marką Polski Holding Węglowy, który mógłby mieć nie jednego, a dwóch inwestorów, którzy oprócz zaangażowania kapitałowego mogliby wnieść do nowego podmiotu inne swoje aktywa. Jeśli mowa o Enei to mam tu na myśli kopalnię Bogdanka kontrolowana przez poznański koncern, która oczywiście zachowałaby samodzielność w ramach tegoż podmiotu. Obecnie prowadzimy rozmowy na ten temat, więc nie chciałbym niczego przesądzać. Czasu jednak nie mamy za wiele, więc i te rozmowy są prowadzone bardzo intensywnie.