"Bogdanka": Będzie powództwo o uchylenie zmian w Statucie

Sie 30, 2016

Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" Lubelskiego Węgla (LW) "Bogdanka" SA oprotestowała przyjętą 17 sierpnia przez Nadzwyczajne Walne Zebranie (NWZ) LW "Bogdanka" SA uchwałę dotyczącą między innymi zmian w Statucie Spółki. Związkowcy chcą cofnięcia podjętej decyzji, dlatego przygotowują się do złożenia powództwa o uchylenie uchwały. Wprowadzone zmiany odebrały pracownikom gwarancję posiadania dwóch członków Rady Nadzorczej, zmniejszając wpływ załogi na politykę firmy.

- Zmiany [w Statucie Spółki - przyp. red. SG] (...) tworzą iluzoryczne prawo pracowników do wyboru dwóch członków Rady Nadzorczej Spółki a w rzeczywistości dają uprawnienia podmiotom niepowiązanym ze Grupą ENEA, jeżeli zainicjują głosowanie grupami o którym mowa w art. 385 § 3-9 k.s.h. [Kodeksu spółek handlowych - przyp. red. SG] - czytamy w oświadczeniu wydanym przez NSZZ "Solidarność" LW "Bogdanka" SA.

Przewodniczący zakładowej "Solidarności" Antoni Pasieczny tłumaczy, że procedura "głosowania grupami" jest korzystna dla dużych udziałowców, stawiając posiadaczy mniejszej liczby akcji - w tym pracowników LW "Bogdanka" - na straconej pozycji.

Jak podkreślają przedstawiciele strony społecznej, merytoryczna zawartość uchwały przyjętej 17 sierpnia jest sprzeczna z zapewnieniami uzyskanymi od Zarządu Grupy Enea podczas rozmów na temat warunków przejęcia "Bogdanki" przez Grupę Enea. Powołując się na posiadaną ekspertyzę, zwracają też uwagę, że cały Statut posiada liczne uchybienia prawne.

Podczas sierpniowego NWZ "za" uchwałą o zmianach w Statucie, przystąpieniu do Grupy Enea i przyjęciu Kodeksu Grupy Enea oddano 22579106 głosów, a przeciwko jej przyjęciu - 2995403 głosy. Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" LW "Bogdanka" SA, będąca jednym z akcjonariuszy, zażądała zaprotokołowania zgłoszonego sprzeciwu.