JSW: "Barbórka" z odsetkami i nadpłata deputatu

Lis 10, 2016

Prezes Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA (JSW) Tomasz Gawlik poinformował, że tegoroczna nagroda barbórkowa zostanie wypłacona w dwóch ratach - grudniowej (2016) oraz marcowej (2017), powiększonej o odsetki z tytułu przesunięcia terminu realizacji świadczenia. To - jak również nadpłatę deputatu węglowego za 2015 rok - gwarantuje porozumienie podpisane 27 października przez pracodawcę i reprezentatywne organizacje związkowe JSW SA.

Strony porozumienia uwzględniły fakt, że do dziś nie udało się uzgodnić wykazu stanowisk pracy uznawanych za administracyjne, dzięki czemu pracownicy administracji także "barbórkę" otrzymają, bez względu na zapis porozumienia z 16 września 2015 r., zgodnie z którym "do nagrody nie są uprawnieni pracownicy administracji" (§ 3 ust. 4 pkt 3).

Pieniądze trafią zatem na konta wszystkich pracowników JSW spełniających niezbędne kryteria - "zgodnie z zapisami wypowiedzianych ZUZP i postanowień § 3 ust. 4 pkt. 1), 2), 4) i 5) Porozumienia z dnia 16 września 2015 roku".

Oprócz zasad wypłaty tegorocznej "barbórki", uzgodniono kwestię nadpłaty deputatu węglowego za rok 2015. Świadczenie zostało zrealizowane w łącznym wymiarze 7,16 t, tymczasem zapadające wyroki sądowe nakazują jego pełną realizację (8 t). Porozumienie stanowi, że Spółka nadpłaci uprawnionym pracownikom równowartość brakujących 0,84 t węgla wraz z odsetkami ustawowymi do końca lutego przyszłego roku.