Z prośbą o dalszą opiekę...

Lis 16, 2016

W najbliższą niedzielę, 20 listopada, pracownicy zakładów górniczych wydobywających węgiel, miedź, cynk i ołów, siarkę, sól oraz gaz i ropę naftową udadzą się z XXVI Ogólnopolską Pielgrzymką Górników na Jasną Górę, by tuż przed Barbórką dziękować Matce Boskiej Częstochowskiej za otrzymane łaski, prosząc zarazem o dalszą opiekę. Mszy świętej koncelebrowanej, wieńczącej pielgrzymkowe uroczystości, przewodniczyć będzie biskup pomocniczy archidiecezji wrocławskiej Andrzej Siemieniewski.

Po przybyciu do Częstochowy pielgrzymi zbiorą się przed kościołem pod wezwaniem świętej Barbary. Tam przywita ich proboszcz miejscowej parafii ojciec Ryszard Dec OSPPE. Następnie sformują pochód i - przy akompaniamencie Górniczej Orkiestry Dętej "Bytom" pod dyrekcją Marcina Walisko - przejdą w kierunku najważniejszego sanktuarium polskich katolików.

Kolejnym punktem ma być złożenie kwiatów przy pomniku ks. prymasa Stefana Wyszyńskiego (Prymasa Tysiąclecia) przez przedstawicieli pracowników sektora wydobywczego.

Centralne wydarzenie pielgrzymki - mszę świętą koncelebrowaną w Kaplicy Cudownego Obrazu pod przewodnictwem ks. bp. Andrzeja Siemieniewskiego, z udziałem kapelana Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki (KSGiE) NSZZ "Solidarność" ks. prałata Bernarda Czerneckiego, o. Jana Zinówko OSPPE, ks. prałata Andrzeja Paździutko, ks. prałata Jana Żaka, ks. Grzegorza Dymka, ks. Dariusza Pietrasia i o. Ludwika Kurowskiego OFM - poprzedzi nabożeństwo Drogi Krzyżowej na jasnogórskich wałach.

Całość zakończy ceremonia zawierzenia Braci Górniczej Matce Boskiej Częstochowskiej.

Organizatorem XXVI Ogólnopolskiej Pielgrzymki Górników na Jasną Górę, której pełny program publikujemy poniżej, jest KSGiE NSZZ "Solidarność".

PROGRAM XXVI OGÓLNOPOLSKIEJ PIELGRZYMKI GÓRNIKÓW NA JASNĄ GÓRĘ

- godz. 9.10-9.40: zbiórka uczestników pielgrzymki oraz pocztów sztandarowych przy kościele pw. św. Barbary obok Jasnej Góry
- godz. 9.40-9.55: powitanie pielgrzymów przez proboszcza parafii pw. św. Barbary o. Ryszarda Deca OSPPE
- godz. 10.00-10.20: przemarsz uczestników pielgrzymki wraz z pocztami sztandarowymi z kościoła pw. św. Barbary na Jasną Górę