WUG: Zgłoś nieprawidłowości

Wypadkowość w polskim górnictwie węglowym jest zbyt wysoka. Odpowiadając na ten stan rzeczy, Wyższy Urząd Górniczy (WUG) uruchomił specjalną skrzynkę pocztową, gdzie można przesyłać informacje o zaobserwowanych nieprawidłowościach w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Jeśli chcesz podzielić się swoimi uwagami na temat konkretnych przypadków łamania zasad bhp, pisz: bhp.uwagi@wug.gov.pl. Całodobowo czynny jest również telefon interwencyjny WUG: 327-361-947.

Statystyki strony

JSW: "Czternastka" i deputat odwieszone! PDF Drukuj
czwartek, 07 grudnia 2017 16:43

5 grudnia reprezentatywne organizacje związkowe funkcjonujące w Jastrzębskiej Spółce Węglowej SA (JSW) - NSZZ "Solidarność", "Kadra" oraz Federacja Związku Zawodowego Górników JSW SA - zawarły z Zarządem firmy porozumienie, dzięki któremu pracownicy Spółki szybciej odzyskają świadczenia zawieszone ponad dwa lata temu w związku z koniecznością ratowania firmy przed upadłością. Chodzi o nagrodę roczną czyli tak zwaną czternastkę i deputat węglowy.

Z inicjatywą rozpoczęcia rozmów na temat odwieszenia niektórych składników wynagrodzenia wystąpiły reprezentatywne organizacje związkowe. 23 listopada związkowcy zwrócili się do Zarządu JSW, żądając wypłaty "czternastej pensji" oraz deputatu węglowego w roku 2018 i latach następnych wszystkim pracownikom Spółki - bez względu na zajmowane stanowisko, rodzaj umowy czy przynależność związkową.

Przedstawiciele strony społecznej wskazywali, że wyrzeczenia załogi oddaliły od firmy widmo bankructwa, ale - w świetle porozumienia z 2015 r. - miały obowiązywać czasowo i zależeć od kondycji finansowej JSW, toteż znacząca poprawa sytuacji Spółki powinna skutkować natychmiastowym przywróceniem zawieszonych świadczeń.

Zawarte porozumienie przewiduje odstąpienie od części zapisów porozumienia "oszczędnościowego" podpisanego 16 września 2015 r. i niezwłoczne przywrócenie kolejnych elementów górniczego wynagrodzenia: pracownicy JSW otrzymają "czternastkę" za rok 2017 i za lata kolejne oraz deputat węglowy w roku 2018 i w latach kolejnych.

Świadczenia mają być wypłacane na zasadach obowiązujących w 2014 r., przed zawarciem porozumienia, co oznacza, że już w lutym 2018 roku nastąpi wypłata "czternastej pensji", a w kwietniu 2018 roku - deputatu węglowego (jednorazowo lub jako dodatku do pensji, w zależności od deklaracji pracownika).

- Po analizie zapisów porozumienia zawartego 29 sierpnia 2016 r. z obligatariuszami JSW, jak też wyników Spółki z ostatnich kilku miesięcy, strony porozumienia zawartego 16 września 2015 r. uznały, że ze względu na poprawę sytuacji na rynku węgla koksowego i poprawę płynności finansowej firmy, mimo wciąż istniejących zobowiązań JSW, zaistniała możliwość rozwiązania kwestii zawieszonych elementów górniczego wynagrodzenia. Tym samym - jako reprezentatywne organizacje związkowe - zrealizowaliśmy obietnicę przywrócenia świadczeń, gdy tylko firma "stanęła na nogi", tak jak to wielokrotnie obiecywaliśmy, czy to na łamach prasy związkowej, czy to w naszych biuletynach - skomentował przewodniczący Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" JSW SA Sławomir Kozłowski w rozmowie z Solidarnością Górniczą. - Dwa lata temu musieliśmy się godzić na cięcia, by ratować JSW przed całkowitą likwidacją. Teraz, wraz z radykalną poprawą stanu finansów Spółki, dzięki porozumieniu reprezentatywnych organizacji związkowych z Zarządem JSW, pracownicy na ponad rok "przed czasem" - czyli końcem obowiązywania porozumienia "oszczędnościowego" - odzyskują to, co im się zwyczajnie należy. Dzisiaj każdy może się przekonać, że to my mieliśmy rację, a nie Związek Zawodowy "Jedność", który zarzucał nam populizm i brak skuteczności, nie proponując przy tym żadnych sensownych rozwiązań w zamian. Gdybyśmy posłuchali liderów tego związku, dzisiaj górnicy nadal nie mieliby niczego - zauważył.

Pełną treść porozumienia przywracającego świadczenia publikujemy poniżej.

POROZUMIENIE

zawarte w dniu 5 grudnia 2017 roku w Jastrzębiu-Zdroju pomiędzy:
Jastrzębską Spółką Węglową Spółką Akcyjną z siedzibą w Jastrzębiu-Zdroju (JSW S.A.), w imieniu i na rzecz której działają:
- Pan Daniel Ozon - Prezes Zarządu
- Pan Robert Ostrowski - Członek Zarządu
- Pan Artur Wojtków - Członek Zarządu

zwaną dalej: Pracodawcą lub Stroną
oraz
- Zakładową Organizacją Koordynacyjną NSZZ "Solidarność" JSW S.A.,
- Związkiem Zawodowym "Kadra" Pracowników JSW S.A.,
- Federacją Związku Zawodowego Górników JSW S.A.,
zwanymi dalej: Reprezentatywnymi Organizacjami Związkowymi.

Z uwagi na poprawę sytuacji finansowej JSW S.A., wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pracowników JSW S.A., w nawiązaniu do art. 8 ust. 1 porozumienia zbiorowego z 16 września 2015 r., w którym m.in. zapisano, że w przypadku zaistnienia zmiany sytuacji ekonomicznej JSW S.A. dopuszcza się możliwość skrócenia okresu obowiązywania zawieszenia wypłaty niektórych składników wynagradzania, Strony niniejszego porozumienia po przeprowadzonych negocjacjach oraz dokładnej analizie zapisów umowy Restrukturyzacyjnej z dnia 29 sierpnia 2016 r. zgodnie postanawiają, co następuje:

Odstąpić od zapisów Porozumienia z dnia 16.09.2015 r. wstrzymujących wypłatę niektórych świadczeń i przywrócić niezwłocznie ich wypłatę na zasadach stosowanych przed zawarciem porozumienia

• § 3 pkt. 1 od 1 stycznia 2017 r.
• § 3 pkt. 3 od 1 stycznia 2018 r.

Treść porozumienia odczytano, a Strony potwierdzają podpisami, że jego postanowienia akceptują bez zastrzeżeń.

Aktualne wydanie gazety