Łódź, Jaworzno: Triumf Popkowa, związkowcy wyróżnieni

Zwycięzcą 24. Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego "Solidarności" i Olimpijczyków, który zakończył się w Łodzi, został Witalij Popkow (Ukraina), reprezentant grupy ISD Continental Team. Piątkowy etap, z Jaworzna do Kielc, poprzedziło wręczenie wyróżnień dla zaangażowanych na rzecz organizacji imprezy. Otrzymali je m.in. przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" ZG "Sobieski" Waldemar Sopata i wywodzący się z "Sobieskiego" I wiceprzewodniczący Komisji Krajowej Związku Bogdan Biś.

Wyścig rozgrywany jest od 1990 roku z inicjatywy Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność". Na zaproszenie lidera łódzkiej "S" Janusza Tomaszewskiego, w połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia do grona organizatorów dołączyło Towarzystwo Olimpijczyków Polskich, czemu towarzyszyła zmiana nazwy imprezy: Międzynarodowy Wyścig "Solidarności" stał się Międzynarodowym Wyścigiem Kolarskim "Solidarności" i Towarzystwa Olimpijczyków Polskich. Obecnie Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków posiada międzynarodową kategorię UCI 2.1 i stanowi część cyklu BGŻ ProLiga, obejmującego najważniejsze wyścigi kolarskie w Polsce (oprócz Tour de Pologne, zaliczanego do UCI World Tour).

W pięciu miastach goszczących imprezę - Lublinie, Krośnie, Żorach, Jastrzębiu i Łodzi - ścigali się najmłodsi, uczestnicy piątej edycji przeznaczonego specjalnie dla nich Mini Wyścigu Kolarskiego "Solidarności". Dorośli mieli do pokonania 681,2 km. (fot. Oficjalna strona internetowa Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego "S" i Olimpijczyków)

Wyścig liczył cztery etapy: z Lublina do Krosna (231,1 km), z Żor do Jastrzębia-Zdroju (103,5 km), z Jaworzna do Kielc (193,1 km) i z Radomska do Łodzi (153,5 km). Zwycięstwo Witalija Popkowa w pierwszym i zarazem najdłuższym z nich, przy znacznej przewadze 1 minuty i 42 sekund nad drugim tego dnia Niemcem Jonasem Kochem, okazało się kluczowe dla klasyfikacji końcowej całej imprezy. Kolejne trzy etapy Ukrainiec kończył w peletonie, nie tracąc raz zdobytej przewagi czasowej, i z czasem 14 godzin 59 minut 17 sekund zapewnił sobie zwycięstwo. Pozostałe miejsca na podium obsadzili Czech Jiří Hudeček (Bauknecht-Author) ze stratą 1 minuty 53 sekund oraz Niemiec Stefan Schäfer (Team NSP-Ghost), który stracił do Popkowa 2 minuty 11 sekund. Najlepszy z Polaków, Kamil Zieliński (Las Vegas Power Energy Drink), był czwarty.

Szef "Solidarności" w ZG "Sobieski" Waldemar Sopata odebrał wyróżnienie z rąk Waldemara Krenca, lidera łódzkich struktur Związku, a zarazem przewodniczącego Komitetu Organizacyjnego 24. Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego "Solidarności" i Olimpijczyków. Po 23 latach Region Ziemia Łódzka wciąż sprawuje pieczę nad organizacją jednego z najważniejszych krajowych wyścigów kolarskich. Inne regiony i branże chętnie wspierają imprezę doskonale promującą "S" na zewnątrz. (fot. MJ, SG)

Polecamy galerię zdjęć z tego wydarzenia.